Category - General Knowledge

Part - First Woman in World

Question No. - 25

Time - 25 Minuts



1. Who is the first Woman space tourist?

a) Surekha Yadav
b) Anousheh Ansari
c) Anna Chandy
d) Pushplata Sen

Ans- b) Anousheh Ansari She launched on September 18, 2006, for an 11-day mission to the ISS.

2. Who is the first Woman PhD holder of world?

a) Cristina Roccati
b) Laura Bassi
c) Elena Cornaro Piscopia
d) Dorothea Erxleben

Ans- c) Elena Cornaro Piscopia, an Italian philosopher and theologian who earned her doctorate from the University of Padua in 1678.

3. Who is the first Woman Pilot of World?

a) Amelia Earhart
b) Raymonde de Laroche
c) Maria Jakson
d) Anna George

Ans- b) Raymonde de Laroche of France on March 8, 1910. She received the 36th pilot's license issued by the Aeroclub de France.

4. Who is the first Woman Doctor of World?

a) Maria Taylor
b) Elizabeth Blackwell
c) Anandi Gopal Joshi
d) Karlie Joseph

Ans- b) Elizabeth Blackwell, who earned her medical degree in the U.S. in 1849.

5. Who is the first Woman Vice-Chancellor in the world?

a) Pratima Rajpal
b) Kiran Sharma
c) Hansa Mehta
d) Jaya Shrma

Ans- c) Hansa Mehta, who became the first V-C of Maharaja Sayajirao University (MSU) of Baroda in 1949.

6. Who is the first Woman President of the world?

a) Khertek Anchimaa
b) Sirimavo Bandaranaike
c) Isabel Perón
d) Elisabeth Domitien

Ans- c) Isabel Perón, She served as President of Argentina from 1974 to 1976.

7. Who is the first Woman Prime Minister of the world?

a) Sirimavo Bandaranaike
b) Indira Gandhi
c) Golda Meir
d) Elisabeth Domitien

Ans- a) Sirimavo Bandaranaike, She was elected Prime Minister of Ceylon and Sri Lanka three times. first in 21 July 1960 to 27 March 1965.

8. Who is the first Woman to climb mount everest?

a) Bachendri Pal
b) Junko Tabei
c) Santosh Yadav
d) Lhakpa Sherpa

Ans- b) Junko Tabei, a Japanese mountaineer who reached the summit on May 16, 1975.

9. Who is the first Woman Engineering Degree Holder of World?

a) Jaynati Natraj
b) Elisa Leonida Zamfirescu
c) Ayyalasomayajula Lalitha
d) Edith Clarke

Ans- b) Elisa Leonida Zamfirescu, first woman to graduate with an engineering degree in 1912 from the Royal Saxon Institute of Technology in Berlin.

10. Who is the first Woman to reach the North Pole via a surface expedition?

a) Parvati Devi
b) Ann Bancroft
c) Jahnavi Sharma
d) Mayuri Joshi

Ans- b) Ann Bancroft was the first woman to reach the North Pole via a surface expedition on May 2, 1986.

11. Who is the first Woman to climb mount everest 2 times?

a) Malavath Purna
b) Wanda Rutkiewicz
c) Santosh Yadav
d) Lhakpa Sherpa

Ans- c) Santosh Yadav, first in 1992 and again in 1993.

12. Who is the first Woman to reach the South Pole via a surface expedition?

a) Gracy Mark and Terrisa Harper
b) Ann Bancroft
c) Shirley Metz and Victoria "Tori" Murden
d) Martina Taylor

Ans- c) Shirley Metz and Victoria "Tori" Murden, who arrived on January 17, 1989, as part of a larger expedition.

13. Who is the first Woman to reach Antarctica?

a) Caroline Mikkelsen
b) Ann Bancroft
c) Marlyn Powel
d) Jessica Williams

Ans- a) Caroline Mikkelsen from Denmark in 1935.

14. Who is the first Woman astronaut of the world?

a) Valentina Tereshkova
b) Svetlana Savitskaya
c) Sally Ride
d) Judith Resnik

Ans- a) Valentina Tereshkova, a Soviet cosmonaut, was the first woman in the world to travel to space. She flew aboard the Vostok 6 mission on June 16, 1963.

15. Who was the first Woman president of the UN General Assembly??

a) Sarojini Naidu
b) Vijaya Lakshmi Pandit
c) Jaya Bhargav
d) Priya Sinha

Ans- b) Vijaya Lakshmi Pandit of India, elected in 1953.

16. Who is the first Woman to lead a Fortune 500 company?

a) Priscilla Almodovar
b) Safra A. Catz
c) Mary T. Barra
d) Katharine Graham

Ans- d) Katharine Graham, who became the CEO of The Washington Post Company in 1972.

17. Who is the first Woman to become Miss World?

a) Penelope Coelen
b) Denise Perrier
c) Kiki Hakansson
d) Susana Duijm,

Ans- c) Kiki Hakansson of Sweden in 1951.

18. Who is the first known Woman to ride in a hot air balloon?

a) Rayna Kasabova
b) Élisabeth Thible
c) Lilian Bland
d) Harriet Quimby

Ans- b) Élisabeth Thible in June 4, 1784.

19. Who is the first Woman to fly a fighter plane in combat?

a) Lotfia ElNadi
b) Amelia Earhart
c) Amy Johnson
d) Marie Marvingt

Ans- d) Marie Marvingt in 1915.

20. Who is the first Woman to fly solo across the Atlantic Ocean.?

a) Priscilla Almodovar
b) Amelia Earhart
c) Mary T. Barra
d) Marie Marvingt

Ans- d) Amelia Earhart in 1932.

21. Who is the first Woman to fly solo around the world?

a) Élisabeth Thible
b) Jerrie Mock
c) Amy Johnson
d) Priscilla Almodovar

Ans- b) Jerrie Mock in 1964.

22. Who is the first Woman to space walk?

a) Svetlana Savitskaya
b) Amelia Earhart
c) Amy Johnson
d) Marie Marvingt

Ans- a) Svetlana Savitskaya in 1984.

23. Who is the first Woman decabillionaire?

a) Desire Wilson
b) Alice Walton
c) Amy Johnson
d) Carly Fiorina

Ans- b) Alice Walton.

24. Who is the first woman to race in Formula One?

a) Giovanna Amati
b) Maria Teresa de Filippis
c) Élisabeth Thible
d) Marie Marvingt

Ans- b) Maria Teresa de Filippis an Italian who debuted in the 1958 Belgian Grand Prix.

25. Who is the first Women pulitzer prize winner?

a) Fatma Begum
b) Edith Wharton
c) Svetlana Savitskaya
d) Minna Lewinson

Ans- d) Minna Lewinson in 1918 for Newspaper History.